Background Image

 

 

 

 

 

Prikkelverwerking

Prikkelverwerking door onze zintuigen wordt officieel sensorische informatieverwerking genoemd.

Sensorische informatieverwerking is het vermogen om zintuigelijke informatie op te nemen zodat we op een juiste manier kunnen reageren. Het is de samenwerking tussen onze zintuigen en wat we doen.

Als dit proces verstoort is, kan dit vervelende klachten opleveren.

Dit proces kan al bij de geboorte anders verlopen zoals bij ASS en ADHD, maar ook verstoort raken door bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, depressie, niet-aangeboren-hersenletsel.

Neem contact op met de praktijk want door middel van behandeling en begeleiding kunnen je klachten verminderen, leer je jezelf beter kennen en kunnen aktiviteiten weer plezierig worden!

 Problemen met sensorische informatieverwerking bij volwassenen kunnen zich uiten door onder andere de volgende klachten: 

- als ik naast iemand zit met een parfum, wordt ik direct misselijk, verdraag ik dit niet en moet ik daar weg

 - als ik cruesli moet eten, krijg ik het gevoel te moeten overgeven, ik kan dit echt niet eten

 - ik knip alle labels uit mijn kleding. Bij kleding is er altijd wel iets dat niet lekker zit

 - tijdens een vergadering kan ik na 10 minuten niet meer stil zitten, eerst ga ik wiebelen met mijn voeten, maar daarna MOET ik echt opstaan. Ik kan me niet meer concentreren op de vergadering

 - ik hoor altijd alle geluiden om mij heen. Ik word hier erg moe van en krijg hoofdpijn

 - in de auto, bus, trein of boot word ik direct wagenziek, ga ik zweten, word ik misselijk. Dit beperkt mij enorm in mijn leven.

 - ik word 's ochtends zo moeilijk wakker, ik kom maar niet op gang. Het kost mij veel tijd om op te staan. Pas als ik naar mijn werk gefietst ben, heb ik het gevoel 'wakker' te zijn